ŽÁK AUTOŠKOLY A ALKOHOL !!!

09.08.2010 12:28

V posledních dnech se v médiích objevily zprávy o tom, že při policejní kontrole byl v dechu žáka sedícího za volantem výcvikového vozidla zjištěn alkohol. Je opravdu smutné co si někdo dovolí. Ale o tom zde nechci psát. Osobně mě trošku zarazila diskuse na internetu, kde spousta lidí spílala instruktorovi, někdo se dokonce podivoval nad tím, že žákovi před jízdou nedal dýchnout atd.

Za svou 12ti letou praxi učitele v autoškole jsem se asi 3x setkal se žákem u kterého jsem měl podezření, že není zcela střízlivý, bohužel jediné co může učitel udělat, je to, že se žáka zeptá zda nepil alkohol – pokud je odpověď záporná, nezbývá nic jiného než s žákem vyrazit na silnici. Právo dát někomu dýchnout má pokud vím jen policie, toto právo například nepřísluší ani nám záchranářům (např. při podávání léků musíme spoléhat pouze na pravdomluvnost pacienta). Žák má zaplacenou jízdu a já jako učitel jsem v tu chvíli tak trošku jeho rukojmí – on si zaplatil a těch zaplacených 90 minut je tedy JEHO.

Když jsem se na začátku mé učitelské kariéry zeptal majitele autoškoly, jak mám takovéto situace řešit, tak mi sdělil, že jediná možnost je zajet se žákem na policii a tam požádat o dechovou zkoušku, ale už i na to si může žák stěžovat, že já nemám na něco takového právo. Samozřejmě pro svůj klid mohu mít u sebe přístroj na měření alkoholu v dechu a mohu zkusit dát žákovi dýchnout, ale žák to samozřejmě může odmítnout a já se navíc vystavuji nebezpečí, že si na mě bude stěžovat a věřte mi, že lidi si dnes stěžují a soudí se i pro takovéto maličkosti. Je to smutné, ale naše zákony a vyhlášky jsou tak děravé, že nahrávají lumpům a nepoctivcům. V zákoně se píše to, že řidič nesmí předat řízení vozidla osobě, která nesplňuje určité podmínky – tedy učitel nesmí předat řízení výcvikového vozidla podnapilému žákovi, ale nikde už se nepíše jak má učitel zjistit že není žák pod vlivem alkoholu. Jiný zákon zase přímo určuje, kdo má právo vyzvat řidiče k dechové zkoušce. Je to tak trošku začarovaný kruh nemyslíte? Něco nesmím, ale vlastně to nemohu ovlivnit.

Když bude chtít někdo půjčit mé soukromé vozidlo, tak mu řeknu „ano půjčím Ti ho, ale nejdřív mi dýchni“ – v autoškole něco takového nepřichází v úvahu – žák má zaplaceno a tím to končí – učitel mu vlastně vozidlo předat musí.

Takže to mělo být pár řádků na obranu učitelů v autoškole. A opět možná námět k diskusi. Kdybych se v něčem mýlil, tak budu rád, když mě opravíte a poučíte. Píšu zde jen své vlastní názory a postřehy.