Dítě v autě

29.05.2012 16:31

 Autosedačky a bezpečnostní pásy.

Občas se mně někdo zeptá, jak je to s přepravou dítěte v osobním autě.

Následující řádky se věnují tomuto problému.

                                                                                   

Zákon č. 361/2000 Sb. - § 2 - odst. ii) 

..... zádržným bezpečnostním systémem je

BEZPEČNOSTNÍ PÁS nebo DĚTSKÝ ZÁDRŽNÝ SYSTÉM (dále jen-DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA).

 

Dítě, které měří nejvýše 150 cm a váží nejvýše 36 kg, by mělo být vždy přepravováno v dětské autosedačce, která odpovídá hmotnosti a výšce dítěte. Zákon stanoví povinnost řidiče motorového vozidla skupiny M1, N1, N2 nebo N3, vyjma případů uvedených v § 6 odst. 3, 4 a 5, užít pro přepravu dětí do 36 kg a nepřesahující výšku 150 cm vždy autosedačku, a to i při přepravě dítěte v městském provozu.

            Pro účely zákona 361/2000 Sb. vyhovuje i tzv. kolíbka nebo podsedák, pokud je homologován pro použití (má atest). Je tedy nutno jej považovat za autosedačku, pokud bude použit zároveň s bezpečnostním pásem. Dětská autosedačka musí být ve vozidle umístěna, upevněna a použita k přepravě dětí pouze podle podmínek stanovených výrobcem autosedačky, které jsou uvedeny v návodu k použití této autosedačky.

Tedy použití dětských zádržných systémů je od července 2006 povinné při všech jízdách na všech druzích pozemních komunikací (tedy nejen na dálnicích, ale i v obcích).

            Pokud dítě přesáhne svou výškou limit 150 cm nebo hmotnost 36 kg, nemusí být přepravováno v autosedačce, ale lze jej přepravovat pouze za použití bezpečnostních pásů, je-li jimi dané sedadlo vybaveno.

Pro představu, toto platí např. i pro dítě, které při 140 cm výšky váží 40 kg, nebo naopak při 155 cm výšky váží 30 kg.

Výše uvedené informace a příklad jsou staženy přímo ze stránek Ministerstva dopravy ČR.

-------------------------------------

Níže uvedené informace jsou z mojí hlavy a jsou tedy bez záruky, přesto si dovoluji tvrdit, že jsou pravdivé.


Na sedadle vedle řidiče se nesmí přepravovat dítě menší než 150 cm – pouze pokud toto sedadlo není vybaveno zádržným bezpečnostním zařízením – žádné jiné omezení pro sedadlo vedle řidiče jsem v zákoně nenašel.

 

Z toho vyplývá jediné - vedle řidiče může být přepravováno BEZ použití zádržného systému pouze dítě vysoké 150 cm a vyšší, ale musí být samozřejpřipoutané bezpečnostním pásem.


TAKŽE DÍTĚ MENŠÍ NEŽ 150 CM BUDE VEDLE ŘIDIČE VŽDY V AUTOSEDAČCE, V KOLÍBCE NEBO NA PODSEDÁKU A PŘIPOUTANÉ BEZPEČNOSTNÍM PÁSEM.



Né nadarmo se ale sedadlu vedle řidiče říká „sedadlo smrti“, je proto na zvážení každého řidiče,  zda nechat na tomto sedadle sedět  dítě.

Tyto informace jsou bez záruky - jsou to pouze mé poznatky ze čtení a interpretace zákona - samozřejmě se nebráním diskuzi na toto téma, protože výklad některých paragrafů může být odlišný - proto Vám radím - sežeňte si více názorů a posuďte, kdo Vás lépe přesvědčí.

DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.