DĚKUJEME - ODCHÁZÍME !!! aneb LÉKAŘ DĚLÁ PÁPÁ !!!

06.01.2011 16:21

                                  

   V poslední době se mediálně velmi propírá lékařský protest Děkujeme – odcházíme. Protože také pracuji v českém zdravotnictví nedá mi to abych nenapsal svůj „nezaujatý“ názor.

   Plně souhlasím s tím, že lékaři v nemocnicích nejsou dostatečně zaplaceni, plně souhlasím s tím, že pracovní doba těchto lékařů je téměř nepřetržitá, pokud chtějí mít více peněz, plně souhlasím s tím, že se to musí řešit, souhlasím i s radikálním a tvrdým řešením. Co mi ale trošku na stávajícím řešení vadí, je to, že neustále všude slyším a čtu – lékař, lékař, lékař – ale nikde se nedočtu o sestře, ošetřovateli, laborantce, řidiči sanitky a dalších zdravotnících.

Myslíte si, že oni jsou dobře zaplaceni za svou práci – sestry se také ze svých almužen musí celoživotně vzdělávat (a to na rozdíl od lékařů ve svém volnu) a nikdo se jich neptá kde na to vezmou peníze a čas – zkrátka musí a jestli ne – tak šup - za dveřmi stojí davy těch co se podřídí. A když už jsem se dotkl sester, tak s těmi je někdy doslova a do písmene zametáno.

Dokážete si představit, že by se sestry pustily do podobné akce jako lékaři. Dovolím si zavěštit – nikdo by se s nimi nebavil – nechali by je odejít a nabrali by se nové, nezkušené nebo zahraniční sestry – vždyť je to jedno – dokonce by se i ušetřilo a že by to odnesl hlavně pacient – vždyť ten je až na posledním místě – ten buď péči přežije nebo ne.

   Někteří ředitelé nemocnic prý řeší vzniklou situaci tím, že slibují lékařům finanční odměnu, když zůstanou – ale kde na to chtějí vzít, když neustále slyšíme, že peníze nemají a nikdo jim rozpočet nenavýší – vždyť je to tak prosté – vezmeme peníze střednímu zdravotnickému personálu (ten si přece nedovolí protestovat) a dáme je lékařům.

Tomu si někdo dovolí říkat řešení???? Pokud by toto měla být pravda, tak si dovolím napsat, že to je sprostota a arogance (a to jsem hodně slušný).

   Domnívám se, že situace by se měla řešit celosystémově – zkrátka překopat systém zdravotnictví zcela od základu. Zapojit do řešení zdravotní pojišťovny a všechny ostatní složky. Protože podle mého názoru jedině systémové řešení může mít dlouhodobý uzdravující účinek. Kde máme jistotu, že za 2 roky tady nebude další akce DĚKUJEME – ODCHÁZÍME.

Zkrátka poučit se tam kde to funguje – tedy tam kam nám chtějí lékaři utéct. Proč to někde funguje a tady ne?

   Nemohu např. pochopit, že lékař v nemocnici, který odslouží např. 300 i víc hodin měsíčně (víkendy, svátky, noční) dostane na výplatu cca polovinu toho co obvodní lékař, který pracuje jen ve všední dny dopoledne. Pokud by lékař v nemocnici pracoval jenom ve všední dny dopoledne, tak by možná dosáhl tak na 15% toho co má obvodní lékař. Tomu já říkám systémová chyba. Připadá mi, že české zdravotnictví spíš žádný systém nemá. Zdá se mi, že část zdravotnictví je přeplaceno a část naopak. Každý by měl dostat zaplaceno podle zásluh a tomu tak dnes rozhodně není.

   Trošku mně na lékařích mrzí, že si hrají jen na svém písečku – vždyť bez té sestry a ošetřovatele se neobejdou – vždyť je to jeden tým – proč nevyužili svého vlivu na to aby se změnilo celé zdravotnictví – proč jenom oni, oni a jenom oni.

 

Současný ministr zdravotnictví Leoš HEGER je v nezáviděnihodné situaci.